Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας
Ενορία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ludwigshafen

Τα εγκαίνια του ιερού μας ναού

Τα εγκαίνια ενός ιερού ναού συνιστούν μια ιδιαίτερη τελετή, κατά την οποία τοποθετούνται άγια λείψανα μέσα στην αγία τράπεζα, η οποία μετά σφραγίζεται ερμητικά με κηρομαστίχη. Τα εγκαίνια τελούνται μία φορά σε κάθε ιερό ναό, συνήθως μετά την ολοκλήρωση της αγιογραφήσεώς του.

Τα εγκαίνια του ναού μας τελέστηκαν στις 3 Οκτωβρίου 2023 από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο. Μέσα στην Αγία Τράπεζα τοποθετήθηκαν αποτμήματα λειψάνων του αγίου μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου (που εορτάζει στις 20 Οκτωβρίου), της αγίας παρθενομάρτυρος Ελπίδας (που εορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου), και ανωνύμων αγίων εν Ρώμη μαρτυρησάντων (εορτάζουν την Κυριακή των Αγίων Πάντων).

Το τυπικό των Εγκαινίων έχει ως εξής.

Την παραμονή το απόγευμα

Έρχεται ο Αρχιερέας στον ναό φέρνοντας μαζί του τα άγια λείψανα που θα τοποθετηθούν μέσα στην αγία τράπεζα. Τα άγια λείψανα είναι συνήθως θραύσματα οστών αγίων μαρτύρων, δηλαδή αγίων που θανατώθηκαν διότι δεν θέλησαν να αλλαξοπιστήσουν και να γίνουν λ.χ. μωαμεθανοί ή ειδωλολάτρες, αλλά αντιθέτως κράτησαν ανδρεία την πίστη τους στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Ψάλλονται κάποια ειδικά τροπάρια για την υποδοχή των λειψάνων και τα λείψανα τοποθετούνται πάνω στον Άγιο Δίσκο (που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση των τιμίων δώρων στη Θ. Λειτουργία και τη μεταφορά τους κατά την Μεγάλη Είσοδο). Ακολούθως τελείται ο Εσπερινός.

Την κυρίως ημέρα το πρωί

Α. ΟΡΘΡΟΣ

Τελείται ο Όρθρος, στον οποίο ντύνεται ο Αρχιερέας και όλοι ιερείς με τα άμφιά τους, ξεσκεπάζεται τελείως η Αγία Τράπεζα, και τοποθετούνται μέσα σε αυτήν (σε μια ειδική εσοχή που έχει στο κέντρο της) όλα τα χαρτάκια με ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων (ορθοδόξων), τα οποία έχουν φέρει οι πιστοί μέχρι την προηγούμενη ημέρα.

Β. ΛΙΤΑΝΕΙΑ - ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΝΑΟ

Μετά, διαβάζονται κάποιες ειδικές ευχές και μετά όλοι οι πιστοί βγαίνουμε από τον ναό και κάνουμε λιτανεία γύρω από τον ναό με 3 στάσεις, στις οποίες διαβάζονται Απόστολος, Ευαγγέλιο, και λέγεται και μια Ευχή από τον Αρχιερέα.

Μετά την τρίτη στάση, γίνεται μια ειδική τελετουργία για την είσοδό μας στον ναό. Ο Αρχιερέας λέγει το «Άρατε πύλας...» τρείς φορές και αποκρίνεται από μέσα από τον ναό ένας ιερέας που έχει μείνει εκεί γι' αυτόν τον σκοπό. Aκολούθως μπαίνουμε στον Ναό, πρώτα ο Αρχιερέας, μετά οι ιερείς, και μετά οι πιστοί, και οι μεν ιερείς κατευθύνονται προς το ιερό, οι δε πιστοί επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Γ. ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Φθάνοντας οι ιερείς στο ιερό, πρώτα τοποθετούνται τα άγια λείψανα στην εσοχή στη μέση της αγίας τράπεζας, το κενό γεμίζεται με «κηρομαστίχη» και κατόπιν σφραγίζεται από πάνω με το καπάκι.

Μετά πλένεται η αγία τράπεζα με ζεστό νερό και σαπούνι, σκουπίζεται με καθαρές πετσέτες, μετά ραντίζεται με ροδόνερο και με «άγιο μύρο» και σκουπίζεται με τα «αντιμήνσια».

Στις γωνίες της αγίας τραπέζης τοποθετούνται εικόνες των 4 Ευαγγελιστών, και ακολούθως καλύπτεται η αγία τράπεζα με το «κατασάρκιο» και την «ενδυτή», απλώνονται τα αντιμήνσια και τοποθετείται το Ευαγγέλιο και το Αρτοφόριο.

Όσο γίνονται όλα αυτά μέσα στο ιερό, οι ψάλτες ψάλλουν συγκεκριμένους Ψαλμούς του Δαυΐδ.

Δ. ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΝΑΟΥ

Μετά ο Αρχιερέας θυμιατίζει όλο το ναό, χαράζει το μονόγραμμα του Χριστού (ΧΡ) στους τοίχους της Εκκλησίας, διαβάζει κάποιες Ευχές, ανάβει την «ακοίμητη» καντήλα, ενώ διαβάζονται πάλι Απόστολος και Ευαγγέλιο, και ψάλλονται κάποια τροπάρια.

Ε. ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ακολούθως τελείται η πρώτη Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασμένο πλέον ναό από τον Αρχιερέα που τέλεσε την ακολουθία των Εγκαινίων και όλους τους ιερείς που συμμετείχαν σε αυτήν.

Όπου υπάρχει δυνατότητα, για μια εβδομάδα τελείται Θεία Λειτουργία καθημερινά στον ναό με απλωμένα όλα τα αντιμήνσια που χρησιμοποιήθηκαν στα εγκαίνια του ναού, και την όγδοη ημέρα αφαιρούνται και παραμένει μόνο ένα αντιμήνσιο.

© Ενορία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ludwigshafen | Impressum | Προσωπικά δεδομένα