Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας
Ενορία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ludwigshafen

Πληροφορίες για Κηδείες και Μνημόσυνα

Μετά τον θάνατο κάποιου ορθόδοξου χριστιανού, τελείται απαραιτήτως η εξόδιος ακολουθία (δηλαδή η κηδεία) από ορθόδοξο ιερέα, καθώς και ο ενταφιασμός της σωρού του. Η καύση των νεκρών είναι ξένη προς την παράδοσή μας.

Επίσης είθισται να τελείται η ακολουθία του Μνημοσύνου ή του Τρισαγίου για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών μας 3, 9 και 40 ημέρες μετά τον θάνατο, 3 μήνες, 6 μήνες, και 9 μήνες και 1 χρόνο μετά, καθώς και όποτε άλλοτε θέλουν οι συγγενείς. Το Μνημόσυνο τελείται κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ενώ το Τρισάγιο τελείται είτε στο ναό μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας είτε στον τάφο.

Περί των κηδειών

Επειδή οι υπάλληλοι στα νεκροταφεία δουλεύουν συνήθως μόνον καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή), οι κηδείες γίνονται αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν δύο δυνατότητες αναφορικά με την κηδεία:

  1. είτε να γίνει στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου,
  2. είτε να γίνει στον ιερό μας ναό. Η δεύτερη αυτή δυνατότητα υπάρχει μόνον όταν ο ενταφιασμός πρόκειται να γίνει σε πολύ κοντινό νεκροταφείο, δηλαδή στο κεντρικό νεκροταφείο της πόλης μας (Ludwigshafener Hauptfriedhof) ή στο Frieseheim. Σ᾽ αυτήν την περίπτωση, η εξόδιος ακολουθία στον ναό τελείται ακριβώς μία ώρα πριν την καθορισμένη ώρα του ενταφιασμοὐ στο νεκροταφείο.

Καθώς ο ιερέας σας εργάζεται καθημερινές στο Kaiserslautern, για τις κηδείες παρακαλώ να απευθύνεστε στον π. Γεώργιο Μπασιούδη, ιερέα στο Mannheim (τηλ. 0163 3674535). Σε περίπτωση που η εξόδιος ακολουθία είναι να τελεστεί στον ιερό μας ναό, παρακαλώ να ενημερώνετε και τους επιτρόπους.

Πότε τελείται μνημόσυνο ή τρισάγιο;

Τί χρειάζεται για την τέλεση μνημοσύνου;

Τί χρειάζεται για την τέλεση τρισαγίου;

Τίποτα ιδιαίτερο. Εκτός από τις ημέρες που δεν τελούνται μνημόσυνα (βλέπε ανωτέρω), επιτρέπεται να φέρετε κόλλυβα.

© Ενορία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ludwigshafen | Impressum | Προσωπικά δεδομένα