Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας
Ενορία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ludwigshafen

Πληροφορίες για βαπτίσεις

Η βάπτιση είναι το μυστήριο με το οποίο γινόμαστε μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και μπορούμε να μετέχουμε στα υπόλοιπα μυστήριά της (Θ. Κοινωνία, Ευχέλαιο, κ.τ.λ.). Μαζί με την βάπτιση τελείται και το Άγιο Χρίσμα, με το οποίο λαμβάνουμε το άγιο Μύρο ως σφραγίδα της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος.

Βαπτίσεις τελούνται, μετά από συνεννόηση με τον ιερέα, στον Ι.Ν.Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ludwigshafen Σάββατο ή Κυριακή απόγευμα. Κατ᾽ εξαίρεση μπορεί να τελεστεί βάπτιση και σε κάποιον άλλον ναό στον οποίο τελούμε τακτικά Θ.Λειτουργία, όπως λ.χ. στο Kaiserslautern, αμέσως μετά από την ακολουθία.

Για να κλείσετε ραντεβού για βάπτιση, παρακαλώ να γράψετε στο email της ενορίας μας:

orthodoxie-lu@t-online.de

Βάπτιση παιδιών

Στην περίπτωση που πρόκειται να βαπτιστεί ένα παιδί, οι γονείς πρέπει να συμπληρώσουν την ακόλουθη αίτηση για τέλεση βάπτισης και να την φέρουν στην Εκκλησία μαζί με το πιστοποιητικό γεννήσεως (Geburtsurkunde) του παιδιού τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την βάπτιση.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε:

Βάπτιση και χρίσμα ενηλίκων

Σε περίπτωση που κάποιος ενήλικας θέλει να γίνει μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τότε πρέπει να κατηχηθεί στην ορθόδοξη πίστη και να συμπληρώσει την ακόλουθη αίτηση για την τέλεση βαπτίσεως ή χρίσματος.

Συγκεκριμένα, όσοι είναι ήδη βαπτισμένοι από αναγνωρισμένη ετερόδοξη χριστιανική ομολογία (π.χ. ρωμαιοκαθολική ή ευαγγελική) και προσκομίσουν το πιστοποιητικό της βαπτίσεώς τους προσέρχονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία δίχως βάπτιση μόνον με το μυστήριο του χρίσματος. Αντίθετα, για όσους δεν είναι χριστιανικά βαπτισμένοι, τελείται πλήρης βάπτιση.

Ως υλικό κατήχησης στα γερμανικά συνιστάται το βιβλίο «Gott ist lebendig», αντίγραφα του οποίου υπάρχουν και στην ενορία μας.

© Ενορία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ludwigshafen | Impressum | Προσωπικά δεδομένα