Ενορία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λουντβικσχάφεν
Griechisch-Orthodoxe Kirchengemeinde
„Mariä Verkündigung“ Ludwigshafen

Σύντομο ιστορικό της ενορίας

Η ενορία εδρεύει στη βιομηχανική πόλη Ludwigshafen στο κρατίδιο Rheinland-Pfalz με πληθυσμό περίπου 170.000 κατοίκους. Οι Έλληνες που κατοικούν στην πόλη είναι περίπου 2.100. Εκτός όμως από τον κύριο ελληνικό πυρήνα που διαμένει στην πόλη, η ενορία μας περιλαμβάνει και μια σειρά γειτονικών πόλεων, όπως είναι το Brüstadt, Edenkoben, Frankenthal, Homburg, Saarbrüben, Worms, κ.α. με συνολικό αριθμό γύρω στους 1.200 Έλληνες, καθώς και πλήθος ορθοδόξων διαφόρων εθνικοτήτων.

Έτος ιδρύσεως της ενορίας είναι το 1973 και πρώτος εφημέριος διετέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολος Μαλαμούσης. Αρχικά η ενορία στεγαζόταν στο παρεκκλήσιο της Herz-Jesu-Kirche, το οποίο είχε παραχωρηθεί από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, και εκεί τελούνταν όλες οι λατρευτικές συνάξεις και οι εν γένει δραστηριότητες. Το έτος 1982 ο π. Απόστολος μετατίθεται στην πόλη του Μονάχου, έχοντας κατά το διάστημα της διακονίας του αναπτύξει έντονο ποιμαντικό και οργανωτικό έργο, και στη θέση του τοποθετείται ο π. Κωνσταντίνος Ζαρκανίτης.

Από τον Φεβρουάριο του 2007 η ενορία απέκτησε πλέον τον δικό της ναό αγοράζοντας από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την Marienkirche, ένα μεγαλοπρεπή ναό και στολίδι της πόλης. Με την στήριξη όλων των ενοριτών ο ναός μετατράπηκε σε ένα έξοχο ορθόδοξο ναό. Το όλο οικοδομικό συγκρότημα περιλαμβάνει πνευματικό κέντρο και αίθουσες που βρίσκονται κάτω από τον ναό. Στις αίθουσες αυτές χτυπάει πλέον η καρδιά του Ελληνισμού, καθώς εκεί στεγάζονται ο ποντιακός, ο κρητικός, ο ηπειρωτικός, ο δραμινός και ο αθλητικός σύλλογος της πόλης μας. Όλες οι πνευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες τελούν υπό την αιγίδα της ενορίας.

© Griechisch-Orthodoxe Kirchengemeinde „Mariä Verkündigung“ Ludwigshafen | Impressum | Datenschutzerklärung