Η Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου (εορτάζει 31 Aυγούστου)
Κατά την παράδοση, μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Απόστολος Θωμάς έλαβε την τιμία Ζώνη της Παναγίας και την παρέδωσε σε δύο φτωχές και ευσεβείς γυναίκες στα Ιεροσόλυμα, οι οποίες φρόντιζαν τη Θεοτόκο. Παρέλαβαν με ευλάβεια το ιερό κειμήλιο καὶ από τότε το έργο της διαφύλαξής του συνέχιζε από γενιά σε γενιά μία ευλαβής παρθένος από την ίδια οικογένεια.
Η ανακομιδή της τιμίας Ζώνης και η μεταφορά της στην Κωνσταντινούπολη έγινε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο (395-408). Ο αυτοκράτορας κατέθεσε την τιμία Ζώνη της Θεοτόκου σε λειψανοθήκη που ονόμασε «αγία σορό». Η κατάθεση έγινε στις 31 Αυγούστου, τελευταία μέρα του εκκλησιαστικού έτους. Στην πόλη του Αγίου Κωνσταντίνου, της οποίας υπέρμαχος στρατηγός ήταν η Θεοτόκος, θα φυλασσόταν πλέον η Αγία Ζώνη.
Η κόρη του Αρκαδίου, αυτοκράτειρα Πουλχερία, ανήγειρε λαμπρό ναό προς τιμή της Παναγίας, τον περίφημο ναό της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων, στον οποίο και κατέθεσε την Αγία Ζώνη. Η ίδια μάλιστα η Πουλχερία κέντησε με χρυσή κλωστή την τιμία Ζώνη.
Αργότερα, ο αυτοκράτορας Ιουστίνος Β΄ και η σύζυγός του Σοφία ανακαίνισαν τον ιερό ναό των Χαλκοπρατείων και ανήγειραν εκεί και το παρεκκλήσιο της Αγίας Σορού. Εκεί, μέσα σε λειψανοθήκη και πάνω στην Αγία Τράπεζα, φυλασσόταν η τιμία Ζώνη της Θεοτόκου.
Πλήθος πιστών συνέρρεαν για να την προσκυνήσουν με ευλάβεια ζητώντας από την Παναγία να μεσιτεύσει με τις πρεσβείες της στον Κύριο. Η τιμία Ζώνη επιτέλεσε πλήθος θαυμάτων. Άνθρωποι δυστυχισμένοι και πονεμένοι βρήκαν λύτρωση με τη θαυματουργή δύναμη του αγίου λειψάνου. Η χάρη της Παναγίας καθαγιάζει τους πιστούς που προσέρχονται ευλαβικά για να την προσκυνήσουν, τους ανυψώνει από τη φθορά, και τους απαλλάσσει από ασθένειες και θλίψεις.
Στη συνέχεια η Αγία Ζώνη τεμαχίστηκε και τεμάχιά της μεταφέρθηκαν σε διάφορους ναούς της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204 και μετέπειτα από τους Οθωμανούς το 1453, τα περισσότερα τεμάχια χάθηκαν. Έτσι το μοναδικό σωζόμενο τμήμα είναι αυτό που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.
Αλλά και πολλά σύγχρονα θαύματα έχει επιτελέσει η τιμία Ζώνη. Έχει διώξει δαιμόνια, έχει θεραπεύσει βαριές ασθένειες, έχει καταπαύσει επιδημίες από ακρίδες και μολυσματικές ασθένειες όπως χολέρας και πανώλης, έχει αναστήσει νεκρούς, ενώ με την χάρη της Παναγίας πολλές ευλαβείς στείρες γυναίκες έχουν καταφέρει να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν παιδιά.