Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας
Ενορία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ludwigshafen

Σύντομο ιστορικό της ενορίας

Η ενορία εδρεύει στη βιομηχανική πόλη Ludwigshafen στο κρατίδιο Rheinland-Pfalz με πληθυσμό περίπου 170.000 κατοίκους. Οι Έλληνες που κατοικούν στην πόλη είναι περίπου 2.100. Εκτός όμως από τον κύριο ελληνικό πυρήνα που διαμένει στην πόλη, η ενορία μας περιλαμβάνει και μια σειρά γειτονικών πόλεων, όπως είναι το Frankenthal, Homburg, Kaiserslautern, Saarbrüben, Worms, κ.α. με συνολικό αριθμό γύρω στους 1.200 Έλληνες, καθώς και πλήθος ορθοδόξων διαφόρων εθνικοτήτων.

Η ενορία ιδρύθηκε το 1973 με πρώτο εφημέριο τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολο Μαλαμούση. Αρχικά η ενορία στεγαζόταν στο παρεκκλήσιο της Herz-Jesu-Kirche, το οποίο είχε παραχωρηθεί από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, και εκεί τελούνταν όλες οι λατρευτικές συνάξεις και οι εν γένει δραστηριότητες.

Το έτος 1982 ο π. Απόστολος μετατίθεται στην πόλη του Μονάχου, έχοντας κατά το διάστημα της διακονίας του αναπτύξει έντονο ποιμαντικό και οργανωτικό έργο, και στη θέση του τοποθετείται ο π. Κωνσταντίνος Ζαρκανίτης.

Τον Φεβρουάριο του 2007 η ενορία απέκτησε πλέον τον δικό της ναό αγοράζοντας από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την Marienkirche, ένα μεγαλοπρεπή ναό και στολίδι της πόλης. Με την στήριξη όλων των ενοριτών ο ναός μετατράπηκε σε ένα πανέμορφο ορθόδοξο ναό. Το όλο οικοδομικό συγκρότημα περιλαμβάνει τον κυρίως ναό, πνευματικό κέντρο, ένα παρεκκλήσι του αγίου Γεωργίου, και αρκετές μικρότερες αίθουσες και γραφεία στο υπόγειο του ναού. Εκεί στεγάζονται οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας (ποντιακός, κρητικός, ηπειρωτικός, δραμινός και αθλητικός). Όλες οι πνευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες τελούν υπό την αιγίδα της ενορίας.

Τον Δεκέμβριο του 2012, ο ενορίτης μας π. Δημήτριος Κατσάνος χειροτονείται διάκονος και ακολούθως πρεσβύτερος, και αναλαμβάνει αρχικά την ενορία του Kirchheim και μετέπειτα του Reutlingen.

Τον Νοέμβριο του 2019, χειροτονείται διάκονος ο π. Βίκτωρ Βαφειάδης και ακολούθως τον Μάϊο του 2020 πρεσβύτερος και τοποθετείται ως εφημέριος στην ενορία μας δίπλα στον π. Κωνσταντίνο. Mετά τον αιφνίδιο θάνατο του π. Κωνσταντίνου στις 26.08.2022, αναλαμβάνει την ευθύνη της ενορίας.

© Ενορία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ludwigshafen | Impressum | Προσωπικά δεδομένα