Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας
Ενορία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ludwigshafen

Σύντομο ιστορικό της ενορίας

Η ενορία εδρεύει στη βιομηχανική πόλη Ludwigshafen στο κρατίδιο Rheinland-Pfalz με πληθυσμό περίπου 170.000 κατοίκους, μεταξύ των οποίων περίπου 2.000 Έλληνες. Η ενορία μας περιλαμβάνει και μια σειρά γειτονικών πόλεων (Frankenthal, Homburg, Kaiserslautern, Saarbrüben, Worms, κ.α.) με συνολικό αριθμό γύρω στους 1.000 Έλληνες, καθώς και πλήθος ορθοδόξων διαφόρων εθνικοτήτων.

Η ενορία ιδρύθηκε το 1973 με πρώτο εφημέριο τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολο Μαλαμούση. Το 1982 ο π. Απόστολος μετατίθεται στο Μόναχο και στη θέση του τοποθετείται ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Ζαρκανίτης.

Τον Φεβρουάριο του 2007, η ενορία αποκτά πλέον τον δικό της ναό αγοράζοντας από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την Marienkirche. Με την στήριξη όλων των ενοριτών ο ναός μετατρέπεται σ" ένα πανέμορφο ορθόδοξο ναό. Το όλο οικοδομικό συγκρότημα περιλαμβάνει τον κυρίως ναό, πνευματικό κέντρο, ένα παρεκκλήσι του αγίου Γεωργίου, και αρκετές μικρότερες αίθουσες και γραφεία στο υπόγειο του ναού, όπου στεγάζονται οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας (ποντιακός, κρητικός, ηπειρωτικός, δραμινός και αθλητικός).

Τον Δεκέμβριο του 2012, ο ενορίτης μας π. Δημήτριος Κατσάνος χειροτονείται διάκονος και ακολούθως πρεσβύτερος, και αναλαμβάνει αρχικά την ενορία του Kirchheim και μετέπειτα του Reutlingen.

Τον Νοέμβριο του 2019, χειροτονείται διάκονος ο π. Βίκτωρ Βαφειάδης και ακολούθως τον Μάϊο του 2020 πρεσβύτερος και τοποθετείται ως εφημέριος στην ενορία μας δίπλα στον π. Κωνσταντίνο. Mετά τον αιφνίδιο θάνατο του π. Κωνσταντίνου στις 26 Αυγούστου 2022, αναλαμβάνει την ευθύνη της ενορίας.

Τον Νοέμβριο του 2023, έρχεται στην ενορία μας ο αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Ρασσιάς, ο οποίος και αναλαμβάνει ιερατικώς προϊστάμενος αυτής.

© Ενορία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ludwigshafen | Impressum | Προσωπικά δεδομένα